Commemoració dels 400 anys de l'Àliga de la Bisbal

Finalitzat
2019
dissabte, 28 de setembre

Ho organitza: Àrea de Cultura

Hi col·labora: Amics de l'Àliga de la Bisbal

Compartir

Construïda per una comunitat de frares bisbalencs amb l’objectiu de fer-la participar a processons, el 15 d’abril de 1619 va néixer i es va estrenar l’Àliga de la Bisbal d’Empordà. És per això que aquest dissabte celebra 400 anys d’història i que és una de les bèsties més antigues de Catalunya. Per tal de commemorar els seus quatre segles d’existència, el proper dissabte 28 de setembre el col·lectiu Amics de l’Àliga de la Bisbal d’Empordà organitzen una jornada dedicada plenament a la cultura popular i tradicional catalana i, sobretot, bisbalenca.             

La celebració inclourà un ampli ventall d’activitats durant tot el dia i comptarà amb la participació d’àligues procedents d’arreu de Catalunya: la de Torroella de Montgrí, la de Cardona, la de Girona, la de Vilafranca de Penedès i la de Barcelona. La jornada arrencarà a les 10 h amb esmorzar popular a la plaça Benet Mercader, que anirà seguit amb un cercavila matinal amb les colles de la Bisbal que culminarà a la plaça Major, on a les 12.30 h s’hi farà un vermut popular.

A la tarda les activitats continuaran a partir de les 17 h a la plaça del Castell, amb l’exposició d’àligues i el concurs ‘dibuixa les àligues’ (destinat als menors de 12 anys). Serà a les 18 h quan es farà la rebuda institucional a les àligues forasteres, a la Sala de Plens de l’Ajuntament i, mitja hora més tard, arrencarà la passejada de les àligues a la mateixa plaça del Castell, que culminarà a la plaça Major amb els balls de les àligues i el ball dels 400 anys de l’Àliga de la Bisbal. Finalment, a les 22 h hi haurà un concert a càrrec de BdBoix i balls tradicionals a davant de l’Ajuntament, amb ball de fi de festa de l’Àliga de la Bisbal a les 23 h.

L’Àliga de la Bisbal d’Empordà és una peça formada per una estructura de fusta i arpilleria i revestida de petites peces de pell a manera de plomes dentades, daurades. Malgrat no se sap si la peça original és la d'aquella data, dins de l'Àliga hi ha escrita una data no confirmada: de 1772. Però el que sí que és segur és que el símbol ha perviscut durant segles, fins a la seva recuperació per a la Festa Major l'any 1997 amb la construcció d'una rèplica. És l'element del bestiari festiu que simbolitza al poder i que amb la seva presència honora als hostes. «És un element protocol·lari i se li dona poder municipal: només pot sortir alguns dies assenyalats», va explicar el president dels Amics de l’Àliga, Guillem Pajares. Pajares va destacar que des de l’any passat té el seu propi protocol, com la majoria de les àligues de Catalunya.

L’àliga és un animal que existeix a la realitat i, com a au rapinyaire, domina el cel, caça i, aquest simbolisme de poder, vol representar el poder municipal. Com a element festiu de poder, ha estat tradicionalment l’encarregada d’honorar el visitants o autoritats. Segons expliquen, el més gran honor que podria rebre un convidat a la vila, era enviar-li l’Àliga i dedicar-li el seu ball. I la de la Bisbal és la més antiga que es conserva a Catalunya: la primera referència es troba al dietari d’una família pagesa, els Anglada de Fonteta: el 15 d’abril de 1619.

Dissabte
28
set
 
 
Finalitzat