Les revolucions astronòmiques del segle XXI: Noves formes d'entendre l'Univers

Activitat inclosa dins el projecte BiblioSteam

Finalitzat
DURADA:  1 hora
dijous, 24 de novembre | 19:30 h

Organitza: Biblioteca Lluïsa Duran

Coordina: Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Compartir

Ponent: Carlos F. Sopuerta, Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC i IEEC).Durant molts segles, l’astronomia ens ha permès entendre diferents aspectes del nostre Univers amb llum visible (amb els nostres ulls, telescopis òptics, etc.). Aquesta situació va canviar radicalment durant el segle passat, quan els diferents avenços tecnològics ens van permetre veure l’Univers de diferents formes: Llum infraroja, ultraviolada, raigs X, microones, raigs gamma. A conseqüència d’això, es van realitzar descobriments revolucionaris que han canviat completament la nostra visió del cosmos. Més encara, entre la segona meitat del segle passat i començaments del present, hem aconseguit fer servir altres missatgers còsmics que ens porten informació completament nova dels llocs més llunyans i foscos de l’Univers: raigs còsmics, neutrins, ones gravitacionals. Veurem com els avenços tecnològics i la ciència bàsica treballen junts per aconseguir noves fites del nostre coneixement del cosmos i quines perspectives de futur tenim. 

Activitat inclosa dins el projecte Bibliosteam coordinat pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona amb el suport de l’ACDIC (Associació Catalana de Divulgadors Científics)

El projecte ha de permetre trencar barreres i prejudicis al voltant de les ciències, en alguns casos considerades elitistes i dissociades de la quotidianitat, factor que tendeix a fomentar el desinterès per aquests temes a bona part de la població. Per tant, pretenem posar en valor el coneixement científic a partir de conceptes com són el rigor, la llibertat d'opinió i la universalitat.

Concretament, els objectius de BiblioSTEAM són:

• Promocionar les disciplines científiques i tecnològiques entre la ciutadania.

• Dotar la ciutadania d’eines i recursos per relacionar-se i interactuar en una societat marcadament tecnificada i digital.

• Potenciar la visió de la biblioteca pública com un espai social, de relació i de cooperació.

• Augmentar el nombre de préstecs de documents de temàtica científica i tecnològica en totes les edats, així com la participació en les activitats relacionades.

Dijous
24
nov
Gratuït
Finalitzat

Activitats relacionades

Aprendre de la incertesa: Què els pot aportar la Neuroeducació?
David Bueno
dl. 16.01.23 | 19:00 h
Teatre Mundial
Xerrades i conferències
Anna Murià, 20 anys després
Una de les pioneres de la literatura del jo a les lletres catalanes
dj. 26.01.23 | 19:00 h
Biblioteca Lluïsa Duran
Xerrades i conferències