II Mirell Festival

Cinema i música

Finalitzat
2021
Del 08.10.21 al 11.10.21 | 19:30 h

Organitza: Ajuntament de la Bisbal i Mirell Club

Torna el Mirell Festival de cinema i música. Enguany amb la mirada i l'oïda posada en la rumba catalana, en l'espectacular vida del músic Jesús Peyron i amb uns convidats de primer nivell: Ventura Pons, Rafa Moll,  Ragna, Alex Gómez Fon i Jesús Peyrón.

Divendres 8 d'octubre | 19.30 h | Documental: El Gran Gato, de Ventura Pons (108')

El Gran Gato és el títol d'aquest «musical» -com cataloga el mateix director- que compta amb la participació de cantants com Tonino Carotone, Jaume Sisa, Kiko Veneno, Luis Eduardo Aute, Los Manolos, Lucrecia i Martirio. D'aquesta forma director i companys de professió reten homenatge a Gato Pérez, cantant i compositor que va popularitzar la rumba i que va morir el 1990 quan només tenia 40 anys, i expliquen un personatge i una època: immigració, mestissatge cultural i idiomàtic, rumba catalana, esforç i desgast de l'artista anònim. Un testimoni sobre la lluita i les ganes de viure de tota una generació. La pel·lícula alterna dues parts: una més documental amb converses amb familiars i la gent que va conèixer a Gato Pérez, i una segona en la qual els músics esmentats interpreten les cançons més conegudes del músic.

Dissabte 9 d'octubre | 19.30 h | Documental: Peret, yo soy la rumba, de Paloma Zaplana (90')

Dels corrals de Mataró als escenaris de mig món, l’aventura artística i personal de Peret, l’artista que amb una mica de mambo, un raig de tanguillo i un polsí de rock va crear la rumba catalana. 50 anys després de l’èxit de Borriquito, els néts del mestre protagonitzen un retrat íntim de la família i de la creació de l’únic gènere musical nascut al carrer a Europa al s. XX, amb Andreu Buenafuente com a narrador.

Diumenge 10 d'octubre | 19.30 | Documental: L'home orquestra. L'aventura dels músics catalans a Amèrica, de Carles Riobó i Àlex Gómez-Font (78')

Quan Frank Sinatrava gravar Strangers in the night, ell l’acompanyava. Quan Nat King Cole interpretava els seus boleros a La Habana, ell també hi era. I també el trobem quan cantava Edith Piaf i Maurice Chevalier al Cabaret Sans Souci. I apareix en alguna pel·lícula amb Marilyn Monroe. I va compartir orquestra amb Bebo Valdés. I va acompanyar Carmen Miranda, Ginger Rodgers, Josephine Baker, Sammy Davis Jr, Benny Goodman, Pedrito Rico, Dizzy Gillespie... I va organitzar gires de Joan Manuel Serrat. Pocs, poquíssims,  són els músics que poden presumir d’un passat semblant al de Jesús Peyrón, conegut en el món de la música amb el nom de Jesús Moreno.

Aquest músic, nascut el 1930, format en els escenaris jazzístics del Paral·lel dels anys 40, emigrat a La Habana el 1953, és el gran protagonista de L'home orquestra, el documental que ressegueix la història d’alguns dels músics que canviaren el gris de la Barcelona postfranquista per l’exuberància de la nit cubana, pels grans escenaris que La Habana va tenir abans de la pujada al poder de Fidel Castro el 1959.

Dilluns 11 d'octubre | 19.30 h | Concert: Todos los gatos son pardos, un espectacle de Noël Meya

Noël Meya serà l’encarregat de donar vida al Gato Pérez, acompanyat d’un grup de músics d’àmplia experiència i amb col·laboracions de figures reconegudes. Noël Meya és un músic del barri de Gràcia, fill d’una família de músics i rumberos, molt identificat amb el Gato Pérez, i fins i tot amb una gran semblança física amb ell.

Noël i la seva banda faran un repàs de les cançons més emblemàtiques i emotives del Gato Pérez, per commemorar la figura d’un músic que va renovar la rumba catalana i ens va deixar un grapat de melodies inoblidables.

Informació general:

Les entrades dels documentals es poden adquirir a https://entradium.com/ca/events/el-mirell-21-festival-de-cine-musical

L'entrada pel concert es pot adquirir a https://labisbal.koobin.com/gatoperez

Divendres
08
oct
Des de
5 €
Finalitzat
Dissabte
09
oct
Des de
5 €
Finalitzat
Diumenge
10
oct
Des de
5 €
Finalitzat
Dilluns
11
oct
Des de
5 €
Finalitzat