Esquarterades, de Maïs Jorba

Amb la intervenció de deu dones ceramistes

Del 25.11.20 al 08.03.21

Organitza: Grup de Dones de la Bisbal i Terracotta Museu

El concepte inicial de la instal·lació Esquarterades de Maïs són els feminicidis, les tortures i els assassinats de centenars de nenes i dones a Ciudad Juárez (Mèxic). L’obra d’aquesta escultora té un ampli contingut social i es fa ressò de la problemàtica del món de la dona, el sofriment, la sexualitat, la maternitat, amb relats íntims plens de sensacions i significats. Quan el Grup de Dones de la Bisbal coneix l’obra de Maïs, s’hi interessa de seguida. Com a grup d’acció feminista aposta per iniciatives de creació col·lectiva que, a partir de la participació i el treball en grup, intentin transformar la realitat social que ens envolta. És en aquest moment que Maïs proposa convertir la seva obra en el fil conductor i el concepte base per a un projecte col·lectiu que visualitzi la problemàtica de la violència de gènere i on la ceràmica hi doni una dimensió creativa diferent, que ajudi a créixer i a donar força al projecte inicial, creant, alhora, uns lligams amb el món ceràmic i establint una xarxa de col·laboració, suport i treball de realització en comú. La creativitat femenina pot esdevenir un antídot per combatre la desigualtat de gènere i la violència masclista, crear consciència i incentivar el debat social. L'art ens ajuda a entendre de manera més directa algunes d'aquestes problemàtiques i el fet de poder-les compartir ens fa ésser-ne més conscients per convertir-nos en agent de canvi. La intenció és vincular l'art a la recuperació de la memòria històrica com a instrument de reflexió sobre els feminicidis i la violència de gènere, el masclisme, la ineficàcia governamental, el dolor, la indiferència, la solidaritat, la impotència, la memòria, l'oblit, l’esperança i l'ofrena. El conjunt d’obres que integren aquesta instal·lació són el resultat de la reflexió de cadascuna de les artistes que hi participen i que interpreten, a partir de l’argila, els fets cruels i dolorosos: la violència, la por i la mort.

Dimecres 25 de novembre de 2020 a les 19h a Terracotta Museu, obertura de l’exposició.

• Accions-perfomances en directe:

• Pilar Aldana: Pètals i Flors: Una acció sense paraules per acompanyar l’esperit de les dones que han patit en soledat.

• Antònia Roig: Masegada a garrotades. Punys, dits, colzes i peus. El maltractador utilitza el propi cos per agredir i matar.

• Actuació musical d’Ariadna Raventós.

 
Dijous
28
gen
 
 
Divendres
29
gen
 
 
Dissabte
30
gen
 
 
Diumenge
31
gen
 
 
Dilluns
01
feb
 
 
No hi ha elements

Activitats relacionades

Ceràmica daurada de la Col·lecció Mascort. Peces seleccionades
Actual
Ceràmica daurada de la Col·lecció Mascort. Peces seleccionades
Exposició temporal
Del 13.08.20 al 28.02.21
Terracotta Museu
Exposicions
Crisàlide, de Núria Efe
Actual
Crisàlide, de Núria Efe
Exposició temporal
Del 15.01.21 al 11.04.21
Terracotta Museu
Exposicions