Esquarterades, de Maïs Jorba

Amb la intervenció de deu dones ceramistes

Finalitzat
Del 25.11.20 al 08.03.21

Organitza: Grup de Dones de la Bisbal i Terracotta Museu

El concepte inicial de la instal·lació Esquarterades de Maïs són els feminicidis, les tortures i els assassinats de centenars de nenes i dones a Ciudad Juárez (Mèxic). L’obra d’aquesta escultora té un ampli contingut social i es fa ressò de la problemàtica del món de la dona, el sofriment, la sexualitat, la maternitat, amb relats íntims plens de sensacions i significats. Quan el Grup de Dones de la Bisbal coneix l’obra de Maïs, s’hi interessa de seguida. Com a grup d’acció feminista aposta per iniciatives de creació col·lectiva que, a partir de la participació i el treball en grup, intentin transformar la realitat social que ens envolta. És en aquest moment que Maïs proposa convertir la seva obra en el fil conductor i el concepte base per a un projecte col·lectiu que visualitzi la problemàtica de la violència de gènere i on la ceràmica hi doni una dimensió creativa diferent, que ajudi a créixer i a donar força al projecte inicial, creant, alhora, uns lligams amb el món ceràmic i establint una xarxa de col·laboració, suport i treball de realització en comú. La creativitat femenina pot esdevenir un antídot per combatre la desigualtat de gènere i la violència masclista, crear consciència i incentivar el debat social. L'art ens ajuda a entendre de manera més directa algunes d'aquestes problemàtiques i el fet de poder-les compartir ens fa ésser-ne més conscients per convertir-nos en agent de canvi. La intenció és vincular l'art a la recuperació de la memòria històrica com a instrument de reflexió sobre els feminicidis i la violència de gènere, el masclisme, la ineficàcia governamental, el dolor, la indiferència, la solidaritat, la impotència, la memòria, l'oblit, l’esperança i l'ofrena. El conjunt d’obres que integren aquesta instal·lació són el resultat de la reflexió de cadascuna de les artistes que hi participen i que interpreten, a partir de l’argila, els fets cruels i dolorosos: la violència, la por i la mort.

Dimecres 25 de novembre de 2020 a les 19h a Terracotta Museu, obertura de l’exposició.

• Accions-perfomances en directe:

• Pilar Aldana: Pètals i Flors: Una acció sense paraules per acompanyar l’esperit de les dones que han patit en soledat.

• Antònia Roig: Masegada a garrotades. Punys, dits, colzes i peus. El maltractador utilitza el propi cos per agredir i matar.

• Actuació musical d’Ariadna Raventós.

 
Dimecres
25
nov
Gratuït
Finalitzat
Dijous
26
nov
 
 
Finalitzat
Divendres
27
nov
 
 
Finalitzat
Dissabte
28
nov
 
 
Finalitzat
Dilluns
30
nov
 
 
Finalitzat
No hi ha elements

Activitats relacionades

Díaz Costa. Ceramista
Actual
Díaz Costa. Ceramista
Exposició temporal
Del 01.04.21 al 26.09.21
Terracotta Museu
Exposicions
Camins poc transitats. La Factoria de Núvols
Actual
Camins poc transitats. La Factoria de Núvols
Inauguració: div. 16 d'abril a les 19:30h
Del 16.04.21 al 11.07.21
Exposicions
Terracotta Museu
Actual
Portes obertes al Terracotta Museu
Dia Internacional de l'Art
Del 16.04.21 al 18.04.21
Terracotta Museu
Exposicions
Mirades
Actual
Mirades
7è Festival de Fotografia del Baix Empordà
Del 11.04.21 al 02.05.21
Castell palau
Exposicions
La Bisbal commemora el centenari del naixement de Josep Pallach
Actual
Exposició Any Pallach
Per l'educació i el compromís social
Del 09.04.21 al 03.05.21 | 20:00 h
Castell palau
Exposicions